Poradnia Prawa Żywnościowego
Jak się odżywiać,
czyli "dekalog" konsumenta
Aby być zdrowym nie wystarczy tylko dbać o jakość żywności, którą kupujemy. Warto zadbać o odpowiednią, czyli zbilansowaną dietę, czyli taką, w której wszystkie składniki są odpowiednio dostarczane naszemu organizmowi, tak, żeby organizm funkcjonował prawidłowo, czyli po prostu, żeby być zdrowym. Podstawowe składniki zbilansowanej diecie to: białka, węglowodany i tłuszcze, witaminy, składniki mineralne i woda. Pierwsze trzy to makroskładniki diety, które stanowią podstawę zdrowego odżywiania, natomiast trzy ostatnie to mikroskładniki, czyli elementy pomagające w odpowiednim, czyli zdrowym żywieniu.
W zbilansowanej diecie liczy się bezpieczne, czyli zdrowe odżywianie. Warto pamiętać o dziesięciu zasadach, które można nazwać "dekalogiem" konsumenta w zakresie zdrowego odżywiana.
I.
Po pierwsze, jedzmy regularnie od 4 do 5 posiłków dziennie i nie "dojadajmy" między posiłkami. Starajmy się zjeść "porządnie" przed południem i nie "odjadać się" po południu, szczególnie przed snem.
II.
Po drugie, starajmy się przygotowywać posiłki w domu lub korzystać ze sprawdzonych usług gastronomicznych. Ograniczmy produkty wysoko przetworzone (np. słodkie napoje gazowane i niegazowane, ciasta i ciastka, desery mleczne, lody, słone przekąski, słodzone płatki śniadaniowe, pieczywo tostowe, gotowe do spożycia sosy i dressingi, parówki, czy dania typu instant).
III.
Po trzecie, ograniczmy sól do co najwyżej jednej łyżeczki dziennie. Pamiętajmy, że można ją w kuchni zastąpić np. przyprawami pochodzenia naturalnego, ziołowego.
IV.
Po czwarte, starajmy się zastępować "białe" pieczywem pełnoziarnistym oraz jeść grube kasze i makarony razowe.
V.
Po piąte, starajmy się ograniczać mięso czerwone i przetwory mięsne, przynajmniej tak, żeby nie pożywać więcej nić pół kilograma na tydzień. Dobrze jest zamienić mięso na drób i ryby.
VI.
Po szóste, jedzmy codziennie warzywa i owoce, co najmniej 400 g. Starajmy się, żeby owoc lub warzywo było w każdym posiłku.
VII.
Po siódme, pijmy od 1,5 do 2 litrów wody dziennie. Najlepiej żeby była to woda naturalna. Ograniczmy napoje słodkie i alkohol.
VIII.
Po ósme, jedzmy ryby, co najmniej dwa razy w tygodniu.
IX.
Po dziewiąte, ograniczmy słodycze i napoje słodkie. Zamiast nich leprze są owoce i warzywa, np. w formie soków wyciskanych.
X.
Po dziesiąte, ograniczmy spożywanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (np. masło, słonina) i zamieńmy je na tłuszcze pochodzenia roślinnego (np. oliwa z oliwek).
Dziesięć zasad - jakie to proste! Jeśli jeszcze dodamy 30 minut spaceru dziennie dla zdrowego trawienia, to sukces gwarantowany! Powodzenia!
Jeśli chcesz posłuchać o bezpiecznym odżywianiu, zapraszam na podcast (w opracowaniu).
Kontakt
dr hab. Tomasz Srogosz
t.srogosz@jwms.pl
Social media