Poradnia Prawa Żywnościowego

Jak się odżywiać,

czyli "dekalog" konsumenta

 

 

     Aby być zdrowym nie wystarczy tylko dbać o jakość żywności, którą kupujemy. Warto zadbać o odpowiednią, czyli zbilansowaną dietę, czyli taką, w której wszystkie składniki są odpowiednio dostarczane naszemu organizmowi, tak, żeby organizm funkcjonował prawidłowo, czyli po prostu, żeby być zdrowym. Podstawowe składniki zbilansowanej diecie to: białka, węglowodany i tłuszcze, witaminy, składniki mineralne i woda. Pierwsze trzy to makroskładniki diety, które stanowią podstawę zdrowego odżywiania, natomiast trzy ostatnie to mikroskładniki, czyli elementy pomagające w odpowiednim, czyli zdrowym żywieniu. 

     W zbilansowanej diecie liczy się bezpieczne, czyli zdrowe odżywianie. Warto pamiętać o dziesięciu zasadach, które można nazwać "dekalogiem" konsumenta w zakresie zdrowego odżywiana. 

 

I. 

     Po pierwsze, jedzmy regularnie od 4 do 5 posiłków dziennie i nie "dojadajmy" między posiłkami. Starajmy się zjeść "porządnie" przed południem i nie "odjadać się" po południu, szczególnie przed snem.

 

II.

     Po drugie, starajmy się przygotowywać posiłki w domu lub korzystać ze sprawdzonych usług gastronomicznych. Ograniczmy produkty wysoko przetworzone (np. słodkie napoje gazowane i niegazowane, ciasta i ciastka, desery mleczne, lody, słone przekąski, słodzone płatki śniadaniowe, pieczywo tostowe, gotowe do spożycia sosy i dressingi, parówki, czy dania typu instant).

 

III.

     Po trzecie, ograniczmy sól do co najwyżej jednej łyżeczki dziennie. Pamiętajmy, że można ją w kuchni zastąpić np. przyprawami pochodzenia naturalnego, ziołowego. 

 

IV. 

     Po czwarte, starajmy się zastępować "białe" pieczywem pełnoziarnistym oraz jeść grube kasze i makarony razowe.

 

V. 

     Po piąte, starajmy się ograniczać mięso czerwone i przetwory mięsne, przynajmniej tak, żeby nie pożywać więcej nić pół kilograma na tydzień. Dobrze jest zamienić mięso na drób i ryby. 

 

VI. 

     Po szóste, jedzmy codziennie warzywa i owoce, co najmniej 400 g. Starajmy się, żeby owoc lub warzywo było w każdym posiłku.

 

VII.

     Po siódme, pijmy od 1,5 do 2 litrów wody dziennie. Najlepiej żeby była to woda naturalna. Ograniczmy napoje słodkie i alkohol.

 

VIII. 

     Po ósme, jedzmy ryby, co najmniej dwa razy w tygodniu. 

 

IX. 

     Po dziewiąte, ograniczmy słodycze i napoje słodkie. Zamiast nich leprze są owoce i warzywa, np. w formie soków wyciskanych. 

 

X. 

     Po dziesiąte, ograniczmy spożywanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (np. masło, słonina) i zamieńmy je na tłuszcze pochodzenia roślinnego (np. oliwa z oliwek). 

 

Dziesięć zasad - jakie to proste! Jeśli jeszcze dodamy 30 minut spaceru dziennie dla zdrowego trawienia, to sukces gwarantowany! Powodzenia!

 

Jeśli chcesz posłuchać o bezpiecznym odżywianiu, zapraszam na podcast (w opracowaniu).

Kontakt

 

dr hab. Tomasz Srogosz

t.srogosz@jwms.pl

O mnie

Social media

Imię
Nazwisko
Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!