Poradnia Prawa Żywnościowego

Środki ochrony prawnej

w gastronomii

 

     Restauratorzy prowadzą swoją bardzo pożyteczną działalność, której końcowym rezultatem są posiłki dla konsumentów. Działalność ta odbywa się w ramach łańcucha żywnościowego i na rynku, gdzie podmiotami są organy państwowe, w szczególności kontrolne, producenci żywności, pośrednicy, sklepy, sieci handlowe, rolnicy i konsumenci. W związku z tym dochodzi codziennie do licznych transakcji, umów i innego rodzaju stosunków prawnych, w tym administracyjnych, w których stroną jest przedsiębiorca prowadzący lokal gastronomiczny. W celu zapewnienia prawidłowego procesu produkcyjnego warto zapewnić sobie odpowiednią ochronę i opiekę prawną, której celem jest dbałość o interesy restauratora. 

     Ochrona prawna restauratora powinna mieć charakter kompleksowy i specjalistyczny, innymi słowy - ekspercki. Wynika to z tego, że sprawy, które dotykają bezpośrednio przedsiębiorcę regulowane są prawem cywilnym, prawem administracyjnym, prawem finansowym, prawem o ochronie środowiska, prawem rolnym, prawem wykroczeń, czy nawet prawem karnym. Specjalizacja obejmująca te wszystkie prawne aspekty działalności  gastronomicznej sprowadza się do obszaru prawa żywnościowego. Jest to gałąź prawa, która skupia w sobie wszystkie sprawy cywilne, administracyjne, finansowe, środowiskowe, wykroczeniowe i karne, związane z działalnością gastronomiczną. Dlatego warto jest oddać swoje sprawy w ręce prawnika-specjalisty z zakresu prawa żywnościowego.

     Prawnik-specjalista prawa żywnościowego w imieniu i na rzecz przedsiębiorcy (właściciela lokalu gastronomicznego) zajmuje się nie tylko bieżącymi sprawami związanymi z przestrzeganiem norm bezpieczeństwa, ale także reaguje w sytuacjach, w których przedsiębiorca jest pozwany (np. przez konsumenta), czy też jest adresatem administracyjnej kary pieniężnej lub innej sankcji pokontrolnej (np. zamknięcia działalności).

     Ochrona prawna restauratora obejmuje różne środki prawne, w tym w szczególności takie, jak:

a) odpowiedź na pozew;

b) sprzeciw od nakazu zapłaty;

c) zarzuty od nakazu zapłaty

d) reprezentowanie w sądzie;

e) powództwo cywilne;

f) odwołanie od decyzji administracyjnej;

g) zażalenie na postanowienie;

h) skarga do sądu administracyjnego;

i) reprezentowanie przed organami administracyjnymi, w tym inspekcjami;

j) reprezentowanie przed organami ścigania;

k) skarga do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka;

l) skarga do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości.

     Warto skorzystać także z opinii prawnej, która może bardzo pomóc w rozwiązaniu konkretnej sprawy, szczególnie przed podjęciem decyzji o skorzystaniu z innych środków ochrony prawnej. Pamiętać jednak należy o tym, że niektóre środki ochrony prawnej nie mogą być podjęte po terminie. Dlatego warto jest przedstawić prawnikowi pismo otrzymane z urzędu od razu, w tym samym dniu lub dnia następnego! 

 

Jeśli chcesz posłuchać o środkach ochrony prawnej w gastronomii, zapraszam na podcast (w opracowaniu).

Kontakt

 

dr hab. Tomasz Srogosz

t.srogosz@jwms.pl

O mnie

Social media

Imię
Nazwisko
Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!