Poradnia Prawa Żywnościowego

 

 

Dbamy o bezpieczeństwo 

żywności 

 

Dla  producenta żywności

 

Dla restauratora                            

Poradnik  jakości żywności

Dla konsumenta żywności

Aktualności

Blog o prawie żywnościowym

Kodeks Żywnościowy

Zapraszamy do korzystania z profesjonalnego poradnika prawa żywnościowego dla producentów żywności, restauratorów i konsumentów żywności. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, ponieważ każdy jest dla Nas ważny, tak jak ważne jest dla nas bezpieczeństwo żywności i żywienia.

Zapraszam do wysłuchania podcastów i do zainstalowania aplikacji

Pomoc prawnika

prawa żywnościowego

dla

producentów żywności,

restauratorów,

konsumentów żywności,

studentów

Zapraszamy do korzystania z profesjonalnego poradnika prawa żywnościowego dla producentów żywności, restauratorów i konsumentów żywności. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, ponieważ każdy jest dla Nas ważny, tak jak ważne jest dla nas bezpieczeństwo żywności i żywienia.

 

Możesz dodać aplikację do ekranu telefonu

Jeśli chcesz posłuchać zapraszam na do wysłuchania do podcastów

TUTAJ

TUTAJ

TUTAJ

TUTAJ

Polski system kontroli i inspekcji jakości żywności poddawany krytyce ze względu na niejasny i złożony podział zadań między służbami (Sanepid, Inspekcja Weterynaryjna, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, IJHARS). Wiedza na temat tego systemu przydaje się firmom podczas kontroli. O tym systemie i procedurze dowiesz się

Normy bezpieczeństwa  (jakości) żywności są to normy techniczne, inaczej specyfikacje produktów. Ich realizacja decyduje o tym, czy środek spożywczy jest nieszkodliwy dla zdrowia konsumentów. Normy te opracowywane są przez organy międzynarodowe (Komisja Codex Alimentarius, Komisja Europejska) i obowiązują w Polsce. Dowiesz się o nich 

W toku postępowań kontrolnych dotyczących jakości żywności dla producentów istotne są środki prawne, które warto brać pod uwagę, zwłaszcza kiedy istnieje ryzyko kary finansowej, a nawet sankcji w postaci zamknięcia działalności. Środki te wynikają z procedur: administracyjnej, karnej i w sprawach o wykroczenia. O nich dowiesz się 

Jeśli jesteś producentem żywności, warto zapoznać się z zasadami prawa żywnościowego. Jest to gałąź prawa, na którą składają się przepisy należące do różnych dziedzin prawa, w tym unijnego, cywilnego, administracyjnego, czy też międzynarodowego oraz karnego. Ich stosowanie niekiedy wymaga pomocy prawnika-specjalisty. O prawie  dowiesz się 

  Środki ochrony prawnej

Prawo żywnościowe dla producentów 

 Kontrole

   i inspekcje 

 Normy bezpieczeństwa

Prawo

żywnościowe 

TUTAJ

TUTAJ

TUTAJ

TUTAJ

W toku postępowań kontrolnych w lokalach gastronomicznych dla restauratorów istotne są środki prawne, które warto brać pod uwagę, zwłaszcza kiedy istnieje ryzyko kary finansowej, a nawet sankcji w postaci zamknięcia restauracji. Środki te wynikają z procedur: administracyjnej, karnej i w sprawach o wykroczenia. O nich dowiesz się 

Jeśli jesteś właścicielem lokalu gastronomicznego musisz być przygotowany na kontrole Sanepidu, Inspekcji Handlowej i Państwowej Inspekcji Pracy. Lepiej zapobiegać, niż ponosić konsekwencje, dlatego ważna jest wiedza nie tylko na temat prawa w gastronomii i norm jakości, ale także zakresu kompetencji kontrolerów. O kontrolach i inspekcjach w gastronomii dowiesz się

Normy bezpieczeństwa w gastronomii dotyczą nie tylko bezpieczeństwa produktów spożywczych, ale także bezpieczeństwa i higieny pracy oraz wyposażenia lokalu. Powyższe czynniki w połączeniu z dobrym marketingiem gwarantują satysfakcję konsumentów, czyli po prostu sukces. O normach bezpieczeństwa w gastronomii, w tym BHP i HACCP dowiesz się

Restauracje są miejscem, w którym konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na jakość żywności i higienę. Skargi nierzadko skutkują urzędowymi kontrolami. Aby temu zapobiec oraz odpowiednio reagować podczas kontroli warto zapoznać się z tzw. prawem w gastronomii, które dotyczy między innymi jakości żywności i higieny. O prawie w gastronomii  dowiesz się

Środki ochrony prawnej

Prawo żywnościowe dla

restauratorów 

 Kontrole

   i inspekcje 

 Normy bezpieczeństwa

Prawo

w gastronomii 

TUTAJ

Pestycydy i leki, w tym antybiotyki stosowane są podczas uprawy roślin i hodowli zwierząt w celu eliminowania szkodników i chorób. Ich pozostałości w żywności mogą być szkodliwe dla zdrowia. Całościową wiedzę na ich temat znajdziesz

TUTAJ

TUTAJ

TUTAJ

Żywność wzbogacana jest dodatkami, które naturalnie w niej nie występują. Dzięki nim żywność wygląda lepiej, jest bardziej trwała i posiada lepsze walory smakowe. Kompleksową wiedzę na temat ich działania, w tym skutków, 

znajdziesz

Etykiety dołączone do produktu są bardzo istotnym źródłem informacji o żywności. Dla producenta ważne jest to, żeby wiedział jak mają wyglądać, natomiast konsument i restaurator powinni wiedzieć jak je czytać. Całościową wiedzę o nich znajdziesz

Zanieczyszczenia są składnikami, które nie powinny znajdować się w żywności z uwagi na ich szkodliwość. Są to substancje, ciała obce lub szkodniki, które powodują negatywne skutki zdrowotne. Kompleksową wiedzę o nich znajdziesz

  Pestycydy i leki a żywność 

 Zanieczyszczenia żywności 

Dodatki do

żywności 

Jakość handlowa 

żywności 

  Znakowanie

żywności

  Normy jakości żywności 

Standardy jakości żywności i higieny podczas jej produkcji i dystrybucji jest to skomplikowany zbiór regulacji technicznych przyjętych przez WHO i FAO, ISO, Unię Europejską oraz organy krajowe. Kompleksową wiedzę o nich znajdziesz

Produkty mięsne i ryby

Pozostałe  produkty

Kodeks Żywnościowy

Warzywa

i owoce

Nabiał

 Roszczenia 

Prawo żywnościowe dla konsumentów 

Jak kupować

Twoje prawa 

Aktualności

prawo żywnościowe

Dyskusja na temat znakowania przypraw   

24.10.2025

    W dniach 13-17 października 2025 r. w Guwahati (Indie) odbyła się 8. sesja Komitetu Kodeksu Żywnościowego do spraw Przypraw i Ziół Kulinarnych. Poświęcona była normom jakości i znakowania przypraw, w tym dotyczących wanilii, dużego kardamonu, cynamonu, kolendry, majeranku i użycia na etykiecie terminu "kraju zbioru"  (...).

Dyskusja na temat znakowania  przypraw   

  Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała znajdującą się na polskim rynku żywność importowaną z Ukrainy pod kątem jej etykietowania. Inspektorzy wykazali liczne nieprawidłowości, w tym m. in. brak informacji w języku polskim, czy niewłaściwe podanie daty minimalnej trwałości (...).

 Znakowanie  żywności z Ukrainy

pod lupą Inspekcji

22.10.2025

20.10.2025

    Trybunał Sprawiedliwości UE w ostatnim wyroku zwrócił uwagę na różnice między etykietowaniem "zwykłej" żywności a żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Na opakowaniach tej drugiej nie można powtarzać informacji o wartości odżywczej w ramach tzw. opisu właściwości i cech środka spożywczego  (...).

Trybunał Sprawiedliwości o etykietowaniu żywności   

 Sąd o zakwalifikowaniu importowanej żywności

  Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi oddalił skargę na decyzję Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w przedmiocie określenia niezaksięgowanej kwoty długu celnego. Według Sądu przedsiębiorca błędnie zakwalifikował importowane suszone pomidory, co miało wpływ na wysokość stawki celnej  (...).

 Sąd

o zakwalifikowaniu importowanej

żywności

17.10.2025

Parlament Europejski proponuje kolejne definicje   

Parlament Europejski

proponuje kolejne definicje   

9.10.2025

    Wczoraj Parlament Europejski zaproponował definicje mięsa, wyrobów mięsnych, octu i konopi. Propozycja ma istotne znaczenie dla rynku spożywczego. Definicje zawarte w aktach prawnych UE będą wiązać się m. in. z zakazem sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego, których nazwy nawiązują do mięsa  (...).

Parlament Europejski proponuje kolejne definicje   

  Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa opublikowała raport na temat perspektyw i przyszłości w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności, w tym znaczenia sztucznej inteligencji. Okazuje się, że połączenie narzędzi cyfrowych z wiedzą fachową to skuteczny sposób gwarantujący bezpieczeństwo żywności (...).

 Raport o znaczeniu AI w bezpieczeństwie żywności

7.10.2025

3.10.2025

    Czeska firma produkująca nasiona komentuje sytuację, która doprowadziła polskich rolników do wielkich strat związanych z zakupem nasion pietruszki naciowej zamiast korzeniowej. Twierdzi, że z ich strony nie doszło do pomyłki, a za całą sprawę odpowiada polski dystrybutor  (...).

Wadliwe nasiona z Czech cd. 

 Przedłużenie programu  

"Dobry posiłek w szpitalu"

 Przedłużenie 

programu  

"Dobry posiłek w szpitalu"

  Minister Zdrowia przedłużyła pilotażowy program w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach "Dobry posiłek w szpitalu" do końca tego roku. Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych i wdrożenie optymalnego modelu żywienia w szpitalach  (...).

 Przedłużenie programu  

"Dobry posiłek w szpitalu"

1.10.2025

25.09.2025

    Polscy rolnicy liczą straty po tym, jak z zakupionych nasion czeskiego producenta wyrosła pietruszka naciowa, a nie, jak deklarował sprzedawca, korzeniowa. Szkody majątkowe są bezdyskusyjne i dlatego najpewniejszym rozwiązaniem jest podjęcie właściwych kroków prawnych przeciwko sprzedawcy (...).

Wadliwe nasiona z Czech 

23.09.2025

    Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie stwierdził, że nazwa środka spożywczego na opakowaniu narusza prawo, ponieważ przekaz słowny nawiązuje bezpośrednio do "mleka", mimo że produkt nie zawiera mleka i jest pochodzenia roślinnego  (...).

    WSA znakowaniu

żywności

WIĘCEJ AKTUALNOŚCI

 Międzynarodowe

czy globalne

prawo rolne i żywnościowe?

 Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne

 E 250 a prawo

Ile miodu w miodzie?

Żywność funkcjonalna 

Usługi prawne

Doradztwo prawne dla biznesu

Pomoc prawna

Szkolenia

Ekspertyzy i opinie

Kontakt

radca prawny

dr hab. Tomasz Srogosz

t.srogosz@jwms.pl

O mnie

Imię
Nazwisko
Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!