Poradnia Prawa Żywnościowego

Kompendium jakości żywności przeznaczone jest dla wszystkich zainteresowanych bezpieczeństwem żywności. Jest to oparty na specjalistycznej, naukowej wiedzy prawniczej. Uzupełnia poradnik dla producenta żywności, poradnik dla restauratora i poradnik dla konsumenta. Stanowi kompetentne źródło informacji na temat bezpieczeństwa żywności. W pierwszej kolejności zawiera kompletną i specjalistyczną wiedzę na temat norm jakości żywności, która poszerza informacje zawarte w poradniku dla producentów i poradniku dla restauratorów. Następnym istotnym zagadnieniem jest znakowanie żywności. Wiedza na ten temat przydaje się nie tylko producentom i restauratorom, ale także konsumentom. Jak projektować i jak czytać oznakowania żywności? Ważna jest także specjalistyczna wiedza na temat dodatków do żywności, zanieczyszczeń żywności, pestycydów i leków, a szczególnie  ich rodzajów i właściwości. Przydaje się ona nie tylko konsumentom, ale także producentom i restauratorom.

TUTAJ

Normy jakości żywności są to przepisy o charakterze technicznym (inaczej standaryzacyjne) ustanawiane nie tylko przez instytucje Unii Europejskiej, ale także Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Problemem jest brak dostępności przeciętnego konsumenta do tych norm. Producenci żywności o tych normach muszą wiedzieć, ponieważ dopuszczenie środka spożywczego do obrotu zależne jest od tego, czy produkt spełnia normy jakości. Warto szerzyć wiedzę na temat norm bezpieczeństwa żywności, mimo że kontrole ich realizacji przeprowadzają, niejako za konsumenta, odpowiednie urzędy. Warto wiedzieć na przykład jaki jest dopuszczalny prawem skład poszczególnych towarów spożywczych. Gdzie znaleźć takie informacje, czyli gdzie znaleźć standardy dotyczące poszczególnych produktów spożywczych? Niestety trzeba przejść przez gąszcz przepisów unijnych, krajowych i międzynarodowych.

Dlatego, jeśli chcesz znaleźć informacje na temat norm jakości żywności w jednym miejscu dobrze trafiłeś, ponieważ o nich kompleksowo dowiesz się więcej

Normy jakości żywności

TUTAJ

W związku z tym, że prawie wszystkie produkty spożywcze, z których codziennie korzystamy kupujemy w sklepach, ważna jest odpowiednia informacja na ich temat, z której dowiemy się kto jest producentem, jaki jest kraj pochodzenia, jakie są składniki produktu, i w końcu jakie jest termin przydatności produktu do spożycia lub termin ważności (co ciekawe między tymi dwoma datami znajdującymi się na opakowaniach jest zasadnicza różnica - oznaczają one co innego). Dla producenta istotne jest to jak etykietować produkty - jakie według prawa informacje są niezbędne, a jakie dopuszczalne? Jak powinno wyglądać oznakowanie środka spożywczego? Czy różni się oznakowanie żywności funkcjonalnej lub żywności specjalnego przeznaczenia od innych środków spożywczych? Dla konsumenta i restauratora ważne jest to, jak czytać etykiety znajdujące się na produktach żywnościowych. Czy znaczenie ma to, że poszczególne składniki zostały wymienione jako pierwsze, a pozostałe jako ostatnie?

Kompleksowo na temat znakowania żywności dowiesz się więcej 

Znakowanie żywności

TUTAJ

Produkt rolny w postaci przetworzonej, czyli jako środek spożywczy, zawiera w sobie różnego rodzaju dodatki, których celem jest poprawa właściwości, tak aby był on atrakcyjniejszy dla konsumenta pod względem wyglądu lub cech odżywczych. Tak naprawdę prawie każdy produkt spożywczy, który trafia do sklepów ma w swoim składzie odpowiednie dodatki. Są to substancje pochodzenia naturalnego lub chemicznego. Umiejętne czytanie opakowań żywności, na których znajdują się informacje o składzie środka żywnościowego, pozwala na racjonalne zakupy. Szczególnie teraz, kiedy konsumenci zwracają szczególną uwagę na zdrowe odżywianie, warto wiedzieć więcej o dodatkach do żywności, które bardzo często kryją się pod jedną literą "E" połączoną z odpowiednim numerem. Litera ta niekiedy odstrasza konsumentów, niestety niesłusznie, ponieważ część dodatków do żywności, a tym barwników, jest po prostu nieszkodliwa dla człowieka. Niestety część z nich może wywoływać niepożądane skutki zdrowotne.

Kompleksowo na ich temat dowiesz się więcej 

Dodatki do żywności

TUTAJ

W świecie, który jest coraz bardziej zaśmiecany przez człowieka (szczególnie plastikiem i tzw. mikroplastikiem), nietrudno o zanieczyszczenie żywności. Może ono powstać w procesie hodowli, uprawy, jak i produkcji żywności. Może mieć charakter biologiczny (np. insekty, bakterie), chemiczny (substancje, które przedostały się do żywności w procesie produkcji) lub mechaniczny (np. szkło, plastik, drewno). Takie zanieczyszczenia mogą wywoływać zaburzenia zdrowotne, np. choroby i zatrucia, lub powodować uszkodzenia wewnętrznych narządów ciała. Nie można ich lekceważyć i należy szybko je zgłaszać odpowiednim służbom, najlepiej do Sanepidu. Szybka reakcja może przyczynić się do wycofania z rynku partii zanieczyszczonego produktu. Dlatego warto wiedzieć czym są zanieczyszczenia żywności, jakie są ich rodzaje i jak je rozpoznać. Przykładowo żywnością zanieczyszczoną jest taka, która powstała w wyniku niewłaściwego stosowania pestycydów lub leków.

O zanieczyszczeniach, w tym mikroplastiku, i ich przeciwdziałaniu dowiesz się więcej 

Zanieczyszczenia żywności 

TUTAJ

Obecna działalność rolnicza wymaga stosowania różnego rodzaju środków i substancji zapobiegających chorobom roślin i zwierząt. Bez ich wykorzystania niemożliwa byłaby bezpieczna produkcja żywności na szeroką skalę. Nie jest tajemnicą, że w rolnictwie w tym celu używa się pestycydy i leki weterynaryjne. Te pierwsze mają zabezpieczyć rośliny przed grzybami (fungicydy), owadami (insektycydy) i chwastami (herbicydy), natomiast te drugie mają zapobiec chorobom zwierząt, których mięso przeznaczone jest do produkcji środków spożywczych. Dlatego pamiętajmy - pestycydy i leki stosowane w produkcji rolnej nie są z założenia złe i niebezpieczne (może poza tzw. glifosatem, o którym dowiesz się więcej na naszym blogu). Dopiero ich niewłaściwe stosowanie wywołuje negatywne skutki zdrowotne. Zadaniem norm bezpieczeństwa żywności jest określenie właściwych, czyli bezpiecznych dla naszego zdrowia, poziomów tzw. pozostałości pestycydów i leków weterynaryjnych. O nich kompleksowo dowiesz się więcej

Pestycydy i leki a żywność 

Social media

Imię
Nazwisko
Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Kontakt

 

dr hab. Tomasz Srogosz

t.srogosz@jwms.pl

Kontakt

 

dr hab. Tomasz Srogosz

t.srogosz@jwms.pl

O mnie

Social media

Imię
Nazwisko
Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!