Poradnia Prawa Żywnościowego

Bezpieczeństwo żywności i żywienia jest szczególnie ważne dla konsumenta, który znajduje się na końcu łańcucha dostaw żywności. Konsument płaci za konkretny produkt spożywczy i usługę, a w cenę wliczona powinna być jakość, czyli bezpieczeństwo dla zdrowia i życia. Inaczej mówiąc, oferowanie żywności niebezpiecznej, szkodliwej, zafałszowanej, czyli nie spełniającej norm bezpieczeństwa, jest po prostu oszustwem. W takiej sytuacji warto znać prawa konsumenta, których źródłem jest prawo do bezpiecznej żywności. Warto także wiedzieć jak kupować i jak się odżywiać, czyli po prostu - w jaki sposób korzystać dobrodziejstwa wolnego rynku tak, aby konsumpcja żywności nie powodowała skutków szkodliwych dla zdrowia. Jednak kiedy już dojdzie do takiej sytuacji, w szczególności zatrucia lub długotrwałych szkód zdrowotnych, warto skorzystać z porad nie tylko lekarza, ale także wykwalifikowanego prawnika, który pomoże w sformułowaniu odpowiednich roszczeń mających na celu rekompensatę szkód, w tym finansową. 

TUTAJ

Twoje prawa

Prawa osoby, która kupuje żywność lub korzysta z usług gastronomicznych należą do tzw. praw konsumenta. Ich źródłem jest prawo człowieka do odpowiedniej (bezpiecznej) żywności. Prawo to nie zostało wprost potwierdzone w Konstytucji, jednak można je sformułować w oparciu o Pakty Praw Człowieka ONZ, których stroną jest Polska. Warto o tym prawie dowiedzieć się więcej i na jego podstawie formułować roszczenia, czyli walczyć o konkretne prawa konsumenta, które wynikają z kolei ze szczegółowych regulacji unijnych i polskich, takich jak: rozporządzenie 178/2002 ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, rozporządzenie 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych, rozporządzenie 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, czy ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Do tych praw zaliczyć można w szczególności: prawo do zdrowia, prawo do rzetelnej informacji, prawo do wyboru, prawo do wysłuchania.

O tych i innych prawach konsumenta żywności dowiesz się więcej 

TUTAJ

Jak kupować

Dobrodziejstwem wolnego rynku jest możliwość wyboru, a dobrodziejstwem życia w kraju rozwiniętym gospodarczo jest dostęp do różnego rodzaju środków spożywczych. Plusem jest nieograniczona możliwość zaspokajania potrzeby odżywiania, oczywiście pod warunkiem posiadania zasobów finansowych. Jest jednak i minus takiego stanu rzeczy - wolność wyboru może prowadzić do sytuacji, w której człowiek kupuje produkty potencjalnie szkodliwe. Z jednej strony może być to żywność zafałszowana, niespełniająca kryteriów jakości. Z drugiej strony, na rynku można wskazać produkty spożywcze, które mimo tego, że spełniają formalnie takie kryteria, nie są do końca zdrowe, szczególnie jeśli spożywane są w nadmiernej ilości. Wchodząc do supermarketu warto się nad tym zastanowić i wyeliminować lub ograniczyć niektóre produkty. Inaczej mówiąc - kupuj racjonalnie, czyli bezpiecznie dla siebie i rodziny.

Jeśli chcesz wiedzieć jakie produkty wybierać, np. jakie właściwości mają dodatki do żywności, czyli jak kupować, dowiesz się więcej     

TUTAJ

Jak się odżywiać

Jeśli już wybrałeś bezpieczne produkty żywnościowe, to nie wszystko - z żywnością jest, jak ze wszystkim w życiu, czyli należy z niej korzystać racjonalnie. O dobrym odżywianiu powiedziano już wiele, chociażby przy okazji tzw. piramidy zdrowego żywienia, ale mówiąc i pisząc o bezpieczeństwie żywności nie sposób wspomnieć nie tylko o bezpiecznej żywności, ale także - o zdrowym odżywianiu, oczywiście zakładając, że dokonaliśmy racjonalnego wyboru środków spożywczych podczas zakupów w sklepie lub supermarkecie. Warto wiedzieć nie tylko o odpowiednich dla zdrowia dziennych ilościach tłuszczów, białka, błonnika, czy witamin, ale także o bezpiecznych dla zdrowia dawkach dodatków do żywności, czyli potocznie tzw. "E". Te ostatnie spożywane w nadmiarze mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie, powodować nie tylko zaburzenia snu lub koncentracji, przede wszystkim u dzieci, ale skutkować długofalowymi konsekwencjami zdrowotnymi, z chorobami nowotworowymi włącznie.

O zdrowym odżywianiu dowiesz się więcej 

TUTAJ

Roszczenia konsumenta

Jeśli wybrałeś szkodliwe produkty żywnościowe - nie lekceważ tego! Możesz kupić produkt, który nie spełnia kryteriów bezpieczeństwa (jakości). Typowym przykładem jest produkt zafałszowany, przeterminowany lub po prostu zepsuty, np. z pleśnią. Przysługuje Ci wtedy reklamacja produktu, w ramach której można żądać zamiany lub zwrotu produktu. Pamiętajmy - widniejące przy zakupie informacje, że "reklamacji nie uwzględnia się po odejściu od kasy" nie mają żadnej podstawy prawnej! Jednak nie zawsze reklamacja przysługuje, dlatego warto dowiedzieć się w szczególności o terminach reklamacji środków spożywczych. Bardziej dotkliwym przypadkiem jest zatrucie, czyli realne zagrożenie dla zdrowia konsumenta. W takiej sytuacji dochodzi do szkody majątkowej (koszt leczenia) i niemajątkowej (cierpienie fizyczne i psychiczne).

O możliwościach dochodzenia roszczeń przez konsumentów żywności, w tym tych kupujących w sklepach, jak i klientów lokali gastronomicznych, dowiesz się więcej

Kontakt

 

dr hab. Tomasz Srogosz

t.srogosz@jwms.pl

O mnie

Social media

Imię
Nazwisko
Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!