Poradnia Prawa Żywnościowego

 

 

Dbamy o bezpieczeństwo 

żywności 

 

Dla  producenta żywności

 

Dla restauratora                            

Poradnik  jakości żywności

Dla konsumenta żywności

Aktualności

Blog o prawie żywnościowym

Kodeks Żywnościowy

Zapraszamy do korzystania z profesjonalnego poradnika prawa żywnościowego dla producentów żywności, restauratorów i konsumentów żywności. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, ponieważ każdy jest dla Nas ważny, tak jak ważne jest dla nas bezpieczeństwo żywności i żywienia.

Zapraszam do wysłuchania podcastów i do zainstalowania aplikacji

Pomoc prawnika

prawa żywnościowego

dla

producentów żywności,

restauratorów,

konsumentów żywności,

studentów

Zapraszamy do korzystania z profesjonalnego poradnika prawa żywnościowego dla producentów żywności, restauratorów i konsumentów żywności. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, ponieważ każdy jest dla Nas ważny, tak jak ważne jest dla nas bezpieczeństwo żywności i żywienia.

 

Możesz dodać aplikację do ekranu telefonu

Jeśli chcesz posłuchać zapraszam na do wysłuchania do podcastów

TUTAJ

TUTAJ

TUTAJ

TUTAJ

Polski system kontroli i inspekcji jakości żywności poddawany krytyce ze względu na niejasny i złożony podział zadań między służbami (Sanepid, Inspekcja Weterynaryjna, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, IJHARS). Wiedza na temat tego systemu przydaje się firmom podczas kontroli. O tym systemie i procedurze dowiesz się

Normy bezpieczeństwa  (jakości) żywności są to normy techniczne, inaczej specyfikacje produktów. Ich realizacja decyduje o tym, czy środek spożywczy jest nieszkodliwy dla zdrowia konsumentów. Normy te opracowywane są przez organy międzynarodowe (Komisja Codex Alimentarius, Komisja Europejska) i obowiązują w Polsce. Dowiesz się o nich 

W toku postępowań kontrolnych dotyczących jakości żywności dla producentów istotne są środki prawne, które warto brać pod uwagę, zwłaszcza kiedy istnieje ryzyko kary finansowej, a nawet sankcji w postaci zamknięcia działalności. Środki te wynikają z procedur: administracyjnej, karnej i w sprawach o wykroczenia. O nich dowiesz się 

Jeśli jesteś producentem żywności, warto zapoznać się z zasadami prawa żywnościowego. Jest to gałąź prawa, na którą składają się przepisy należące do różnych dziedzin prawa, w tym unijnego, cywilnego, administracyjnego, czy też międzynarodowego oraz karnego. Ich stosowanie niekiedy wymaga pomocy prawnika-specjalisty. O prawie  dowiesz się 

  Środki ochrony prawnej

Prawo żywnościowe dla producentów 

 Kontrole

   i inspekcje 

 Normy bezpieczeństwa

Prawo

żywnościowe 

TUTAJ

TUTAJ

TUTAJ

TUTAJ

W toku postępowań kontrolnych w lokalach gastronomicznych dla restauratorów istotne są środki prawne, które warto brać pod uwagę, zwłaszcza kiedy istnieje ryzyko kary finansowej, a nawet sankcji w postaci zamknięcia restauracji. Środki te wynikają z procedur: administracyjnej, karnej i w sprawach o wykroczenia. O nich dowiesz się 

Jeśli jesteś właścicielem lokalu gastronomicznego musisz być przygotowany na kontrole Sanepidu, Inspekcji Handlowej i Państwowej Inspekcji Pracy. Lepiej zapobiegać, niż ponosić konsekwencje, dlatego ważna jest wiedza nie tylko na temat prawa w gastronomii i norm jakości, ale także zakresu kompetencji kontrolerów. O kontrolach i inspekcjach w gastronomii dowiesz się

Normy bezpieczeństwa w gastronomii dotyczą nie tylko bezpieczeństwa produktów spożywczych, ale także bezpieczeństwa i higieny pracy oraz wyposażenia lokalu. Powyższe czynniki w połączeniu z dobrym marketingiem gwarantują satysfakcję konsumentów, czyli po prostu sukces. O normach bezpieczeństwa w gastronomii, w tym BHP i HACCP dowiesz się

Restauracje są miejscem, w którym konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na jakość żywności i higienę. Skargi nierzadko skutkują urzędowymi kontrolami. Aby temu zapobiec oraz odpowiednio reagować podczas kontroli warto zapoznać się z tzw. prawem w gastronomii, które dotyczy między innymi jakości żywności i higieny. O prawie w gastronomii  dowiesz się

Środki ochrony prawnej

Prawo żywnościowe dla

restauratorów 

 Kontrole

   i inspekcje 

 Normy bezpieczeństwa

Prawo

w gastronomii 

TUTAJ

Pestycydy i leki, w tym antybiotyki stosowane są podczas uprawy roślin i hodowli zwierząt w celu eliminowania szkodników i chorób. Ich pozostałości w żywności mogą być szkodliwe dla zdrowia. Całościową wiedzę na ich temat znajdziesz

TUTAJ

TUTAJ

TUTAJ

Żywność wzbogacana jest dodatkami, które naturalnie w niej nie występują. Dzięki nim żywność wygląda lepiej, jest bardziej trwała i posiada lepsze walory smakowe. Kompleksową wiedzę na temat ich działania, w tym skutków, 

znajdziesz

Etykiety dołączone do produktu są bardzo istotnym źródłem informacji o żywności. Dla producenta ważne jest to, żeby wiedział jak mają wyglądać, natomiast konsument i restaurator powinni wiedzieć jak je czytać. Całościową wiedzę o nich znajdziesz

Zanieczyszczenia są składnikami, które nie powinny znajdować się w żywności z uwagi na ich szkodliwość. Są to substancje, ciała obce lub szkodniki, które powodują negatywne skutki zdrowotne. Kompleksową wiedzę o nich znajdziesz

  Pestycydy i leki a żywność 

 Zanieczyszczenia żywności 

Dodatki do

żywności 

Jakość handlowa 

żywności 

  Znakowanie

żywności

  Normy jakości żywności 

Standardy jakości żywności i higieny podczas jej produkcji i dystrybucji jest to skomplikowany zbiór regulacji technicznych przyjętych przez WHO i FAO, ISO, Unię Europejską oraz organy krajowe. Kompleksową wiedzę o nich znajdziesz

Produkty mięsne i ryby

Pozostałe  produkty

Kodeks Żywnościowy

Warzywa

i owoce

Nabiał

 Roszczenia 

Prawo żywnościowe dla konsumentów 

Jak kupować

Twoje prawa 

Aktualności

prawo żywnościowe

19.09.2025

    Od 8 do 13 września br. w Santiago (Chile) odbywała się 56. sesja Komitetu ds. Pozostałości Pestycydów Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Jeden z punktów agendy dotyczył nowych wytycznych w sprawie badań laboratoryjnych pestycydów (...).

W Komisji Kodeksu Żywnościowego dyskutowano o pestycydach

  Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Szczecinie wydała decyzję o zakazie wprowadzenia do obrotu na teren Polski partii ryb o masie 1331 kg, importowanej z Rosji, ze względu na przeterminowanie towaru. Decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności (...).

Przeterminowane ryby z Rosji

17.09.2025

15.09.2025

    Według NSA termin do usunięcia nieprawidłowości po kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych powinien być "wystarczający", a organy inspekcji nie mogą do dopuścić do czasowego obrotu kwestionowanych partii produktów (...).

Naczelny Sąd Administracyjny wypowiedział się w sprawie zaleceń pokontrolnych IJHARS

    Wczoraj w Europejskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności odbyła się publiczna konsultacja w sprawie lektyn roślinnych w żywności, a konkretnie opinii EFSA w tej kwestii. Prelegenci przybliżyli właściwości lektyn i opinię EFSA. W wydarzeniu brał udział prof. Tomasz Srogosz (...).

Dyskusja w EFSA w sprawie lektyn roślinnych

10.09.2025

    Zbliża się ostateczny termin składania wniosków o przeprowadzenie certyfikacji wina lub moszczu. Do dnia 15 września br. można składać odpowiednie dokumenty do wojewódzkich inspektorów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (...).

8.09.2025

Ostateczny termin składania wniosków o certyfikację wina i moszczu  

4.09.2025

    W dniu 20 sierpnia 2025 roku weszło w życie rozporządzenie wykonawcze Komisji Europejskiej dotyczące zielonych owoców kiwi. Od tej pory na rynku polskim można przy etykietowaniu owoców stosować oznakowanie zgodnie z treścią rozporządzenia (...).

Nowe oświadczenie zdrowotne 

WIĘCEJ AKTUALNOŚCI

 Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne

 E 250 a prawo

Ile miodu w miodzie?

Żywność funkcjonalna 

Usługi prawne

Doradztwo prawne dla biznesu

Pomoc prawna

Szkolenia

Ekspertyzy i opinie

Kontakt

radca prawny

dr hab. Tomasz Srogosz

t.srogosz@jwms.pl

O mnie

Imię
Nazwisko
Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!