Poradnia Prawa Żywnościowego
Dbamy o bezpieczeństwo
żywności
Dla producenta żywności
Dla restauratora
Poradnik jakości żywności
Dla konsumenta żywności
Aktualności
Blog o prawie żywnościowym
Kodeks Żywnościowy
Zapraszamy do korzystania z profesjonalnego poradnika prawa żywnościowego dla producentów żywności, restauratorów i konsumentów żywności. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, ponieważ każdy jest dla Nas ważny, tak jak ważne jest dla nas bezpieczeństwo żywności i żywienia.
Zapraszam do wysłuchania podcastów i do zainstalowania aplikacji
Zapraszamy do korzystania z profesjonalnego poradnika prawa żywnościowego dla producentów żywności, restauratorów i konsumentów żywności. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, ponieważ każdy jest dla Nas ważny, tak jak ważne jest dla nas bezpieczeństwo żywności i żywienia.
Możesz dodać aplikację do ekranu telefonu
Jeśli chcesz posłuchać zapraszam na do wysłuchania do podcastów
Polski system kontroli i inspekcji jakości żywności poddawany krytyce ze względu na niejasny i złożony podział zadań między służbami (Sanepid, Inspekcja Weterynaryjna, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, IJHARS). Wiedza na temat tego systemu przydaje się firmom podczas kontroli. O tym systemie i procedurze dowiesz się
Normy bezpieczeństwa (jakości) żywności są to normy techniczne, inaczej specyfikacje produktów. Ich realizacja decyduje o tym, czy środek spożywczy jest nieszkodliwy dla zdrowia konsumentów. Normy te opracowywane są przez organy międzynarodowe (Komisja Codex Alimentarius, Komisja Europejska) i obowiązują w Polsce. Dowiesz się o nich
W toku postępowań kontrolnych dotyczących jakości żywności dla producentów istotne są środki prawne, które warto brać pod uwagę, zwłaszcza kiedy istnieje ryzyko kary finansowej, a nawet sankcji w postaci zamknięcia działalności. Środki te wynikają z procedur: administracyjnej, karnej i w sprawach o wykroczenia. O nich dowiesz się
Jeśli jesteś producentem żywności, warto zapoznać się z zasadami prawa żywnościowego. Jest to gałąź prawa, na którą składają się przepisy należące do różnych dziedzin prawa, w tym unijnego, cywilnego, administracyjnego, czy też międzynarodowego oraz karnego. Ich stosowanie niekiedy wymaga pomocy prawnika-specjalisty. O prawie dowiesz się
W toku postępowań kontrolnych w lokalach gastronomicznych dla restauratorów istotne są środki prawne, które warto brać pod uwagę, zwłaszcza kiedy istnieje ryzyko kary finansowej, a nawet sankcji w postaci zamknięcia restauracji. Środki te wynikają z procedur: administracyjnej, karnej i w sprawach o wykroczenia. O nich dowiesz się
Jeśli jesteś właścicielem lokalu gastronomicznego musisz być przygotowany na kontrole Sanepidu, Inspekcji Handlowej i Państwowej Inspekcji Pracy. Lepiej zapobiegać, niż ponosić konsekwencje, dlatego ważna jest wiedza nie tylko na temat prawa w gastronomii i norm jakości, ale także zakresu kompetencji kontrolerów. O kontrolach i inspekcjach w gastronomii dowiesz się
Normy bezpieczeństwa w gastronomii dotyczą nie tylko bezpieczeństwa produktów spożywczych, ale także bezpieczeństwa i higieny pracy oraz wyposażenia lokalu. Powyższe czynniki w połączeniu z dobrym marketingiem gwarantują satysfakcję konsumentów, czyli po prostu sukces. O normach bezpieczeństwa w gastronomii, w tym BHP i HACCP dowiesz się
Restauracje są miejscem, w którym konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na jakość żywności i higienę. Skargi nierzadko skutkują urzędowymi kontrolami. Aby temu zapobiec oraz odpowiednio reagować podczas kontroli warto zapoznać się z tzw. prawem w gastronomii, które dotyczy między innymi jakości żywności i higieny. O prawie w gastronomii dowiesz się
Pestycydy i leki, w tym antybiotyki stosowane są podczas uprawy roślin i hodowli zwierząt w celu eliminowania szkodników i chorób. Ich pozostałości w żywności mogą być szkodliwe dla zdrowia. Całościową wiedzę na ich temat znajdziesz
Żywność wzbogacana jest dodatkami, które naturalnie w niej nie występują. Dzięki nim żywność wygląda lepiej, jest bardziej trwała i posiada lepsze walory smakowe. Kompleksową wiedzę na temat ich działania, w tym skutków,
znajdziesz
Etykiety dołączone do produktu są bardzo istotnym źródłem informacji o żywności. Dla producenta ważne jest to, żeby wiedział jak mają wyglądać, natomiast konsument i restaurator powinni wiedzieć jak je czytać. Całościową wiedzę o nich znajdziesz
Zanieczyszczenia są składnikami, które nie powinny znajdować się w żywności z uwagi na ich szkodliwość. Są to substancje, ciała obce lub szkodniki, które powodują negatywne skutki zdrowotne. Kompleksową wiedzę o nich znajdziesz
Standardy jakości żywności i higieny podczas jej produkcji i dystrybucji jest to skomplikowany zbiór regulacji technicznych przyjętych przez WHO i FAO, ISO, Unię Europejską oraz organy krajowe. Kompleksową wiedzę o nich znajdziesz
24.10.2025
W dniach 13-17 października 2025 r. w Guwahati (Indie) odbyła się 8. sesja Komitetu Kodeksu Żywnościowego do spraw Przypraw i Ziół Kulinarnych. Poświęcona była normom jakości i znakowania przypraw, w tym dotyczących wanilii, dużego kardamonu, cynamonu, kolendry, majeranku i użycia na etykiecie terminu "kraju zbioru" (...).
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała znajdującą się na polskim rynku żywność importowaną z Ukrainy pod kątem jej etykietowania. Inspektorzy wykazali liczne nieprawidłowości, w tym m. in. brak informacji w języku polskim, czy niewłaściwe podanie daty minimalnej trwałości (...).
22.10.2025
20.10.2025
Trybunał Sprawiedliwości UE w ostatnim wyroku zwrócił uwagę na różnice między etykietowaniem "zwykłej" żywności a żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Na opakowaniach tej drugiej nie można powtarzać informacji o wartości odżywczej w ramach tzw. opisu właściwości i cech środka spożywczego (...).
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi oddalił skargę na decyzję Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w przedmiocie określenia niezaksięgowanej kwoty długu celnego. Według Sądu przedsiębiorca błędnie zakwalifikował importowane suszone pomidory, co miało wpływ na wysokość stawki celnej (...).
17.10.2025
9.10.2025
Wczoraj Parlament Europejski zaproponował definicje mięsa, wyrobów mięsnych, octu i konopi. Propozycja ma istotne znaczenie dla rynku spożywczego. Definicje zawarte w aktach prawnych UE będą wiązać się m. in. z zakazem sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego, których nazwy nawiązują do mięsa (...).
Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa opublikowała raport na temat perspektyw i przyszłości w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności, w tym znaczenia sztucznej inteligencji. Okazuje się, że połączenie narzędzi cyfrowych z wiedzą fachową to skuteczny sposób gwarantujący bezpieczeństwo żywności (...).
7.10.2025
3.10.2025
Czeska firma produkująca nasiona komentuje sytuację, która doprowadziła polskich rolników do wielkich strat związanych z zakupem nasion pietruszki naciowej zamiast korzeniowej. Twierdzi, że z ich strony nie doszło do pomyłki, a za całą sprawę odpowiada polski dystrybutor (...).
Minister Zdrowia przedłużyła pilotażowy program w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach "Dobry posiłek w szpitalu" do końca tego roku. Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych i wdrożenie optymalnego modelu żywienia w szpitalach (...).
1.10.2025
25.09.2025
Polscy rolnicy liczą straty po tym, jak z zakupionych nasion czeskiego producenta wyrosła pietruszka naciowa, a nie, jak deklarował sprzedawca, korzeniowa. Szkody majątkowe są bezdyskusyjne i dlatego najpewniejszym rozwiązaniem jest podjęcie właściwych kroków prawnych przeciwko sprzedawcy (...).
23.09.2025
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie stwierdził, że nazwa środka spożywczego na opakowaniu narusza prawo, ponieważ przekaz słowny nawiązuje bezpośrednio do "mleka", mimo że produkt nie zawiera mleka i jest pochodzenia roślinnego (...).
Kontakt
radca prawny
dr hab. Tomasz Srogosz
t.srogosz@jwms.pl