Poradnia Prawa Żywnościowego
Wiedza jest najważniejsza, dlatego oferujemy przede wszystkim specjalistyczną znajomość prawa żywnościowego, którą dzielimi się z wszystkimi podmiotami zainteresowanymi bezpieczeństwem żywności - rolnikami, producentami, restauratorami, konsumentami. Stale rozbudowujemy poradniki dla wszystkich uczestników łańcucha żywieniowego. Mamy nadzieję, że już one pomogą w rozwiązywaniu problemów związanych z prawnymi aspektami produkcji żywności, zbiorowego żywienia i konsumpcji, i z powodzeniem zastąpią wiedzą oferowana przez sztuczną inteligencję. W pewnych sytuacjach wiedza "internetowa" może nie wystarczyć i konieczne okazuje się skorzystanie z usług eksperta z zakresu prawa żywnościowego, które obejmują:
1/ doradztwo prawne dla biznesu;
2/ sporządzanie ekspertyz i opinii dla przedsiębiorców i instytucji publicznych;
3/ pomoc prawną, w tym porady prawne i reprezentowanie przed organami administracji publicznej (np. Państwową Inspekcją Sanitarną, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych) i sądami, w tym sądami administracyjnymi;
4/ szkolenia z zakresu prawa żywnościowego w przedsiębiorstwach, organach administracji publicznej i organach wymiaru sprawiedliwości.
Zarówno mały, średni, jak i duży przedsiębiorca produkujący środki spożywcze i oferujący w sprzedaży żywność musi sprostać w codziennej różnym, często złożonym normom bezpieczeństwa. Jego działalność, a w tym normy bezpieczeństwa, regulowane są przez prawo żywnościowe. Znajomość tej dziedziny prawa nie jest niezbędnym warunkiem w produkcji żywności. Od tego są prawnicy, którzy zgłębiają skomplikowane przepisy prawa, w tym prawa żywnościowego Unii Europejskiej. Dlatego dzięki poradnikom staramy się przybliżyć prawo żywnościowe w przystępny sposób, tak żeby każdy producent i restaurator miał możliwość zaznajomienia się przynajmniej z ogólnymi zasadami prawa żywnościowego. W codziennym funkcjonowaniu przedsiębiorstwa oferujemy kompleksową wiedzę pogłębioną długoletnią praktyką i badaniami naukowymi, która może pomóc nie tylko w działalności wymagającej przestrzegania norm prawa żywnościowego i bezpieczeństwa żywności, ale także podczas urzędowych kontroli i inspekcji, na które często należy odpowiedzieć odpowiednimi środkami prawnymi chroniącymi przed nadmierną i nieuzasadnioną ingerencją organów państwowych. W codziennej pracy przedsiębiorstwa związanego z rynkiem środków spożywczych oferujemy obsługę prawną obejmującą:
1/ ekspertyzy,
2/ opinie,
3/ porady,
4/ pomoc prawną,
5/ udział w negocjacjach,
6/ sporządzanie pism procesowych,
7/ reprezentowanie przed organami administracji publicznej, w tym inspekcjami, sądami administracyjnymi i cywilnymi.
Przedsiębiorca działający na rynku żywności potrzebuje pomocy w zakresie specjalistycznej, eksperckiej wiedzy o prawie żywnościowym. W podejmowaniu decyzji strategicznych, czy bieżących niezbędne mogą okazać się specjalistyczne ekspertyzy i opinie. Najlepszym wyborem jest skorzystanie z umiejętności eksperta, nie tylko praktyka, ale także teoretyka, który ma długoletnie doświadczenie w opracowywaniu dokumentów o charakterze eksperckim. Opinie i ekspertyzy mogą między innymi dotyczyć prawnych aspektów:
- norm jakości handlowej żywności;
- znakowania żywności;
- opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- oświadczeń zdrowotnych lub żywieniowych;
- dodatków do żywności;
- poziomów pozostałości pestycydów i leków weterynaryjnych;
- zanieczyszczeń żywności;
- prawnych aspektów procesu produkcji ( w tym HACCP) lub działalności gospodarczej;
- marketingu środków spożywczych;
- wymiany handlowej, zarówno na poziomie krajowym, jak i międzynarodowym (eksport i import);
- interakcji między przedsiębiorcą a inspekcjami lub innymi organami państwowymi, w tym strategii związanej z postępowaniem kontrolnym.
Są to oczywiście przykładowe obszary, w których może okazać się potrzebna specjalistyczna wiedza z zakresu prawa żywnościowego i bezpieczeństwa żywności. Oferujemy taką wiedzę oraz ekspertyzy i opinie prawne, gwarantując ich jakość poparta wieloletnim doświadczeniem praktycznym i teoretycznym w zakresie regulacji prawa żywnościowego.
Uczestnicy łańcucha żywieniowego, w tym producenci, restauratorzy, konsumenci, codziennie zawierają różnego rodzaju umowy, wchodzą w relacje z innymi podmiotami, które mogą być źródłem różnicy zdań, sporów, reklamacji, negatywnych decyzji administracyjnych pociągających za sobą zobowiązania i straty finansowe. W takich sytuacjach niezbędna może okazać się nie tylko wiedza z zakresu prawa żywnościowego, która oferujemy w formie poradników dla producentów, restauratorów i konsumentów, ale także skorzystanie z pomocy prawnej. Taka pomoc może obejmować między innymi:
1/ opracowanie pisma procesowego;
2/ poradę prawną, w tym analizę stanu prawnego;
3/ reprezentowanie przed organami administracji publicznej, w tym Państwową Inspekcją Sanitarną i Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych;
4/ reprezentowanie przed organami wymiaru sprawiedliwości, w tym sądami cywilnymi, sądami gospodarczymi, sądami administracyjnymi i organami ścigania (prokuratura);
5/ udział w mediacjach
Szkolenia są ważnym elementem funkcjonowania przedsiębiorstwa i instytucji państwowej, zapewniając podnoszenie kwalifikacji pracowników. Oferujemy szeroki zakres szkoleń w obszarze prawa żywnościowego. Gwarantujemy profesjonalne metody szkoleń i wykładów, które zostały wypracowane w ciągu kilkudziesięciu lat pracy szkoleniowej i dydaktycznej. Szkolenia i wykłady mogą być doskonałym uzupełnieniem wiedzy, której źródłem są stale rozwijane i rozbudowywane poradniki dla producentów żywności, restauratorów i konsumentów. Szkolenia i wykłady mają formę: nagrań, zdalną i stacjonarną, w zależności od wyboru zainteresowanego podmiotu. Ich przedmiotem są między innymi aspekty związane z:
- normami jakości handlowej żywności;
- znakowaniem żywności;
- opakowaniami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
- oświadczeniami zdrowotnymi lub żywieniowymi oraz żywnością funkcjonalną;
- dodatkami do żywności;
- poziomami pozostałości pestycydów i leków weterynaryjnych;
- zanieczyszczeniami żywności;
- prawnymi aspektami procesu produkcji ( w tym HACCP) lub działalności gospodarczej;
- marketingiem środków spożywczych;
- wymianą handlową, zarówno na poziomie krajowym, jak i międzynarodowym (eksport i import);
- interakcją między przedsiębiorcą a inspekcjami lub innymi organami państwowymi, w tym strategii związanej z postępowaniem kontrolnym.
Kontakt
dr hab. Tomasz Srogosz
t.srogosz@jwms.pl
Social media