Norma handlowa dla tuńczyka konserwowanego
(rozporządzenie Rady (EWG) 1536/92 z dnia 9 czerwca 1992 r. ustanawiające wspólne normy handlowe w odniesieniu do konserwowanego tuńczyka, pelamidy i tunka)
Artykuł 1
Niniejsze rozporządzenie określa normy regulujące wprowadzanie do obrotu we Wspólnocie konserwowanego tuńczyka, pelamidy i tunka.
Artykuł 2
1.
Opis handlowy konserwowanego tuńczyka, pelamidy i tunka, jak określono art. 5, zarezerwowany jest dla produktów, które spełniają następujące warunki:
1)
konserwowany tuńczyk musi:
– być oznaczony kodami CN 1604 14 10 oraz ex 1604 20 70,
– być wyprodukowany wyłącznie z ryb jednego z gatunków wymienionych w pkt I Załącznika do niniejszego rozporządzenia;
2)
konserwowana pelamida i tunek musi:
–być oznaczony kodami CN 1604 14 90, ex 1604 20 50, 1604 19 30, ex 1604 20 70, ex 1604 19 99 oraz 1604 20 90,
–być wyprodukowany wyłącznie z ryb jednego z gatunków wymienionych w pkt II Załącznika do niniejszego rozporządzenia.
2. Różne gatunki nie mogą być mieszane w tym samym opakowaniu.
Jednakże forma obróbki kulinarnej mięsa tuńczyka lub pelamida i tunek powodująca zanik ich struktury mięśniowej może zawierać mięso innych ryb, które poddano tej samej obróbce, pod warunkiem że przynajmniej 25 % wagi netto będzie stanowić tuńczyk lub pelamida i tunek albo ich mieszanina.
Artykuł 3
1.Jeśli jakakolwiek z niżej wymienionych form postaci handlowych produktu tworzy integralną część opisu handlowego określonego w art. 5, odpowiadana ona następującym określeniom:
i) jednolity: mięśnie są cięte poprzecznie i przedstawiają się jako cały plaster uformowany w jednej porcji albo odtworzony z kilku kawałków mięsa w urządzeniu prasującym.
Dopuszcza się obecność płatków do 18 % wagi ryby.
Jednakże jeśli mięśnie nakłada się do puszki w stanie surowym, zabrania się obecności płatków; fragmenty mięsa mogą być dodawane dla uzupełnienia masy;
ii) kawałki: fragmenty mięsa z zachowanej początkowej struktury mięśniowej, których najkrótsza część nie jest mniejsza niż 1,2 cm.
Dopuszcza się obecność płatków do 30 % wagi ryby;
iii) filety:
a) wzdłużne pasy mięśniowe wycięte z mięśni równolegle do kręgosłupa;
b) pasy z mięsa z płatów brzusznych; w tym przypadku filety mogą być oznaczone także jako filety brzuszne;
iv) płatki: fragmenty mięsa o zachowanej początkowej strukturze mięśniowej i o ujednoliconych wymiarach;
v) tuńczyk rozdrobniony w strzępach: oddzielne cząstki mięsa o równomiernych wymiarach, nietworzące konsystencji pasty.
2. Zezwala się na jakąkolwiek formę postaci handlowej produktu inną niż określona w ust. 1 albo inną obróbkę kulinarną, pod warunkiem że jest to jasno wykazane w opisie handlowym.
Artykuł 4
Jeśli zastosowana zalewa tworzy integralną część opisu handlowego, odpowiada ona następującym warunkom:
– "w oleju z oliwek" rezerwuje się dla produktów, w których zastosowano tylko olej z oliwek, bez domieszki jakiegokolwiek innego oleju,
– "w sosie własnym" rezerwuje się dla produktów, w których zastosowano naturalny wyciek (płyn wypływający z ryby w trakcie gotowania), roztwór soli albo wodę, z możliwością dodatku ziół, przypraw lub naturalnych aromatów, zgodnie z określeniem z dyrektywy 88/388/EWG 10 ,
– "w oleju roślinnym" rezerwuje się dla produktów, w których zastosowano rafinowane oleje roślinne jednego gatunku albo mieszaninę olejów,
– tam, gdzie zastosowano inny rodzaj zalewy, będzie ona określona w sposób jasny i wyraźny przy użyciu zwyczajowej nazwy handlowej.
Artykuł 5
1. Bez uszczerbku dla przepisów dyrektyw 79/112/EWG oraz 76/211/EWG opis handlowy na opakowaniu jednostkowym konserwowanego tuńczyka lub pelamidy i tunka zawiera:
a) w przypadku postaci handlowych produktu, określonych w art. 3 ust. 1:
– rodzaj ryby (tuńczyk lub pelamida i tunek),
– postać handlową, w której ryba jest wprowadzanej do obrotu, z zastosowaniem odpowiedniego opisu jak określono w art. 3; przepis ten jest fakultatywny w przypadku postaci handlowej określonej w art. 3 ust. 1 i),
– opis zastosowanej zalewy, z zastrzeżeniem warunków określonych w art. 4;
b) w przypadku postaci handlowych produktu określonych w art. 3 ust. 2:
– rodzaj ryby (tuńczyk lub pelamida i tunek),
– sprecyzowanie sposobu obróbki kulinarnej.
2. Opis handlowy konserwowanego tuńczyka, pelamidy i tunka, zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt 1 i 2, nie może pod żadnym pozorem łączyć słów "tuńczyk" i "pelamida i tunek".
3. Bez uszczerbku dla przepisów art. 2 i ust. 2 niniejszego artykułu, w przypadku istnienia ustanowionego handlowego zastosowania, rodzaj użytej ryby (tuńczyk lub pelamida i tunek) oraz gatunki mogą występować w opisie handlowym pod nazwą zwyczajowo używaną w Państwie Członkowskim, w którym są wprowadzane do obrotu.
4. Opis handlowy "w sosie własnym" może być stosowany tylko w odniesieniu do konserw wprowadzanych do obrotu, posiadających postać handlową określoną w art. 3 ust. 1 i)-iii), a w przypadku zalewy, tak jak to określono w art. 4 tiret drugie.
Artykuł 6
Bez uszczerbku dla przepisów wspólnotowych określonych w art. 7 i 8 dyrektywy 79/112/EWG stosunek między wagą ryby zawartej w opakowaniu po sterylizacji i wagą netto wyrażoną w gramach powinien wynosić, co najmniej:
a) w odniesieniu do postaci handlowych produktu określonych w art. 3 ust. 1:
– 70 % w przypadku zalewy określonej w art. 4 tiret drugie,
– 65 % w przypadku pozostałych zalew;
b) 25 % w odniesieniu do postaci handlowych lub obróbki kulinarnej produktu określonych w art. 3 ust. 2.
GATUNKI RYB OKREŚLONE W ART. 2
I. TUŃCZYK
1. Gatunki z rodzaju Thunnus
a) albakora (Thunnus alalunga)
b) tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus [neothunnus] albacores)
c) tuńczyk błękitnopłetwy (Thunnus thynnus)
d) opastun (Thunnus [parathunnus] obesus)
e) pozostałe gatunki z rodzaju Thunnus.
2. Bonito
(Euthynnus [katsuwonus] pelamis).
II. BONITO
1. Gatunki z rodzaju Sarda
a) pelamida (Sarda sarda)
b) pelamida pacyficzna (Sarda chiliensis)
c) pelamida wschodnia (Sarda orientalis)
d) inne gatunki z rodzaju Sarda.
2. Gatunki z rodzaju Euthynnus, za wyjątkiem gatunku Euthynnus (katsuwonus) pelamis
a) tunek atlantycki (Euthynnus alleteratus)
b) tunek wschodni (Euthynnus affinis)
c) tunek czarny (Euthynnus lineatus)
d) inne gatunki z rodzaju Euthynnus.
3. Gatunki z rodzaju Auxis
a) tazar (Auxis thazard)
b) Auxis rochei.